Monday, October 29, 2018

Tenttimateriaalia, kasvisten soseuttaminen


Tutustu kasvisten soseuttamiseen

Esim:
 Keitä juurekset kasvis- tai lihaliemikuutioiden kanssa. laita muita mausteita (suolaa, pippuria) mielen mukaan.Kun juurekset ovat pehmeitä, ota kattila liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella.Itse teen usein kasvis-juustokeittoa keittämällä perunoita, porkkanoita ja keittojuuressekoitusta. Kun ne ovat lähes kypsiä, lisään keittoon kuutioiksi pilkotun koskenlaskijan ja keitän sekoitellen niin kauan, että juusto on sulanut tasaisesti. Lopuksi soseutus sauvasekottimella.

Tutustu salaattien valmistamiseen


  • ·         ruokalistan ja salaattilistan suunnittelu
  •       raaka-aineiden tilaaminen ja varastointi
  •       raaka-aineiden esikäsittely
  • ·        salaatin valmistaminen
  • ·         salaatin tarjoaminen
  • ·         jälkityöt
  • ·         esikäsiteltyjen raaka-aineiden varastointi
  • ·         salaatin varastointi




Yksinkertaisimmillaan salaatin valmistamiseen riittää välineiksi kuorimaveitsi, veitsi, raastinrauta ja leikkuulauta. Suuria määriä valmistettaessa ne eivät kuitenkaan riitä, tai sitten salaatin valmistamiseen vaaditaan paljon aikaa tai paljon työntekijöitä. Tämä taas tulee kalliiksi yritykselle, joten suurien määrien tekemiseen tarvitaan kunnollisia laitteita.

 Salaattien tekemiselle olisi hyvä olla oma paikka tai jopa oma huone. Tällöin siellä on helppo huolehtia hygieniasta, kun siellä ei käsitellä esimerkiksi raakoja lihoja. Suurkeittiössä käytännöllisiä laitteita salaatin valmistamiseen ovat esimerkiksi kutteri ja vihannesleikkuri. Veistä ja leikkuulautaa tarvitaan kuitenkin lähes aina, vaikka käytössä olisikin vihannesleikkuri. Kasviksia pitää perata ja pilkkoa leikkuriin sopiviksi paloiksi, ja jotkin salaattiraaka-aineet, kuten vesimeloni, onkin paras kuoria ja pilkkoa veitsellä.


Tutustu sämpylöiden valmistamiseen

Esim:

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva. (Suuremmalla hiivamäärällä taikina nousee nopeammin.)

Lisää kaurahiutaleet ja vähitellen sämpyläjauhot. Alusta taikinaan lopuksi Oivariini. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, näin syntyy kuohkeita sämpylöitä. Peitä liinalla, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 18 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä. Kohota hyvin liinan alla. Jos haluat, voitele sämpylät maidolla ja ripota pinnalle kaurahiutaleita tai seesaminsiemeniä.
Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12 min.


https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/50918/Tukiainen_Hanna.pdf?sequence=1

https://www.valio.fi/reseptit/sampylat/







No comments:

Post a Comment