Monday, November 5, 2018

Tenttimateriaalia, vuokaruoat

Vuokaruoat

Miten solaniini liittyy perunaan?
Solaniini on myrkyllinen glykoalkaloidi, jota esiintyy koisokasveissa, kuten perunassa. Solaniinia on perunakasvin kaikissa maanpäällisissä osissa, etenkin lehdissä ja marjoissa. Jos mukulat joutuvat kesken kasvukauden maan päälle ja tulevat valon vaikutuksesta vihreiksi, nekin muuttuvat solaniinipitoisiksi. Aine on myrkyllistä jo hyvin pieninä annoksina. Solaniini on kasvien luonnollinen puolustuskeino, ja sillä on käyttöä myös kasvinsuojeluaineena.

Mikä on paras perunan säilytyslämpötila?
Perunan oikea varastointilämpötila on +4 astetta. Silloin se säilyy itämättömänä pitkälle kevääseen eikä makeudu kovin pahoin, kuten sitä matalammissa lämpötiloissa tapahtuu. Lämpötilaa ei kuitenkaan tarvitse laskea neljään asteeseen heti perunan noston jälkeen, koska peruna on silloin itämislevossa eikä reagoi lämpöön itämällä.

Selvitä seuraavien perunalajikkeiden käyttötarkoitukset, perustele miksi?
 1.Asterix 2.Bintje 3.Rosamunda 4.Sabina 5.Siikili 6.Van Gogh 7. Blue Kongo

1. Asterix on alankomaalainen keskimyöhäinen perunalajike. Asterix peruna on kuoreltaan punainen . 2. Bintje on alankomaalainen kiinteämaltoinen perunalajike.
 3. Rosamunda on jauhoinen ruotsalainen perunalajike. Siinä on suuret mukulat ja se on jalostettu etenkin käytettäväksi uuniperunana.
4. Sabina on ruotsalainen jauhoperuna. Sen kuori on vaalea ja sileä, soveltuu hyvin yleisperunaksi.
5. Siikli on kotitalous käyttöön soveltuva syysperuna. Lajike sopii hyvin salaatteihin, laatikoihin ja keitinperunaksi. Kevätpuolella se voi olla liian vetinen.
6. Van Gogh on alankomaalainen perunalajike, se on suomen perunalajikkeista suosituin. Luokitellaan jauhoiseksi yleisperunaksi.
7. Blue Kongo on sinipunertava perunalajike. Raakana perunat ovat tumman violetteja, keitettyinä sinertäviä.

Selvitä myös maa-artisokan ja bataatin käyttö ruoanvalmistuksessa?

Hienostuneen makuinen maa-artisokka on monikäyttöinen juures. Se soseutuu keitettäessä hyvin ja sopii siksi loistavasti sosekeittoihin, kohokkaisiin ja pyreisiin. Mukulat voi myös käyttää gratiineihin tai leipätaikinan joukkoon. Maa-artisokka sopii myös uunissa paahdettavaksi. Kevyesti keitettynä ja paloiteltuna tai raakaraasteena mukula käy myös salaatin joukkoon. Muhkuraiset maa-artisokat kuitenkin lannistavat usein kuorijan. Tämän vuoksi ne onkin viisainta keittää kuorineen ja kuoria vasta kypsinä.

Bataattia käytetään sekä perunan että lantun tapaan liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Bataatin voi keittää vedessä tai kypsentää uunissa. Sen voi viipaloida ja paistaa pannulla tai kypsentää mikrossa. Bataattisosetta käytetään laatikkoruokien ja keittojen valmistukseen tai piirakan täytteeksi.

Bataatti sopii kuorittuna ja paloiteltuna erilaisiin pataruokiin muiden vihannesten kanssa, jotka tasoittavat sen makeaa makua. Käytä bataattiruokien maustamiseen sitruunan mehua ja yrttimausteita tai valkosipulia.

Jauheliha: mistä valmistetaan, ”mitä laatuja”, miksi pilaantuu niin helposti?

Jauheliha on lihamyllyllä hienonnettua lihaa. Jauheliha on nauhamaista koska jauhatuksen loppuvaiheessa se puristetaan lihamyllyn pienireikäisen reikälevyn läpi. Jauhelihan raaka-aineena voidaan käyttää mitä tahansa luutonta lihaa. Tavallisimmat Suomessa käytetyt jauhelihat ovat naudanlihaa tai naudan- ja sianlihan sekoitusta. Myös pelkästä sian-, lampaan-, hirven- tai poronlihasta valmistettua jauhelihaa on saatavilla. Myös broileria ja kalkkunaa käytetään nykyään jauhelihan raaka-aineena. Jauheliha pilaantuu erittäin herkästi, koska lihan jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja lihaan sekoittuu ilmaa ja pieneliöitä. Pakkaamaton jauheliha on käytettävä samana päivänä kuin se on valmistettu tai viimeistään seuraavana päivänä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Solaniini
http://www.energiapaju.fi/palstaviljely/varastointi.htm
http://www.wikipedia.fi
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/raaka-aineiden-sailytys-kotona/raaka-aineiden-sailytys
https://kotiliesi.fi/ruoka/ideoita-ruoanlaittoon/maa-artisokka-moneen-menoon/


No comments:

Post a Comment