-
Mitkä tekijät vaikuttavat lihan käyttöominaisuuksiin?
Lihan ominaisuuksiin vaikuttavat eläinaines sekä eläinten ruokinta ja hoito maatiloilla. Jalostamalla on tuotettu esimerkiksi kanasta nopeakasvuinen ja murealihainen broilerirotu. Jalostuksen ja ruokinnan ansiosta on myös sianlihan rasvaisuuden merkittävä aleneminen.
-
Miten lihan väri yleensä muuttuu eläimen iän myötä?
Eläimen iän lisääntyessä mureus pääsääntöisesti heikkenee. Lihan väri muuttuu tummemmaksi ja maku voimakkaam-maksi. Lihan vesipitoisuus laskee ja rasvapitoisuus nousee. Yleensä vanhempien eläinten lihassa on hyvä vedensidontakyky.
-
Mitä kahta sidekudostyyppiä eläimen lihassa on ja miten ne käyttäytyvät ruoanvalmistuksessa?
Kollageenia, joka on hentoa sidekudosta, ja elastaania, joka on jäykkää ja vahvaa. Keitettäessä kollageeni liukenee veteen, jolloin lihaskimput löystyvät ja lopuksi irtoilevat toisistaan ja liha mureutuu. Elastaani sen sijaan ei muutu ruoanvalmistuksessa, joten paksut kalvot on irrotettava kypsennyksen jälkeen ennen tarjoilua. Elastaania on aina sellaisissa paloissa, joissa on luuta mukana. Myös jänteet ja paksut suonet ovat elastaania.
-
Mitä ovat kudosrasva ja varastorasva?
Lihasten välissä ja nahan alla olevaa rasvaa kutsutaan varastorasvaksi. Lihassyiden välissä oleva rasva on kudosrasvaa, jolloin puhutaan marmoroituneesta lihasta tai marmorilihasta.
-
Mitä on lihan marmoroituminen?
Lihassyiden välissä oleva kudosrasva.
-
Mitä on ihra, silava ja tali?
Ihra on nimitys, jota käytetään sian elinrasvasta (elinten ympärillä oleva rasva). Tali on eläinten rasvakudoksista saatavaa rasvaa. Silava on sian ihonalaista rasvaa.
-
Mitä on raakakypsytys ja marinointi, miten se voidaan tehdä?
Raakakypsytys on useita viikkoja kestävä prosessi, joka tapahtuu hyvin kontrolloiduissa olosuhteissa. Teurastuksen ja leikkuun jälkeen fileet ja paistit pakataan ilmattomaan vakuumiin, jonka jälkeen niitä säilytetään hieman yli +0°C lämpötilassa. Mitä korkeampi säilytyslämpötila on, sen nopeammin raakakypsyminen tapahtuu. Toisaalta alhaisemmassa lämpötilassa lihan säilyvyys paranee.
Säilytys kestää yleensä noin 3-6 viikkoa, jonka aikana lihan pH alenee eli happamuus lisääntyy. Happamuuden seurauksena lihan omat entsyymit alkavat hajottaa lihan proteiinirakennetta, joka vaikuttaa lihan mureuteen, makuun, tuoksuun ja väriin.
-
Määrittele nimitykset nauta, raavas, häränliha, ruhovasikka, mulli, hieho, nuori sonni?
Raavas on yleisnimitys täysi-ikäisille naudanruhoille.
Lehmä on useamman kerran poikinut naaras.
Hieholehmä on kerran poikinut naaras.
Teuraspainoltaan yli 130 kg painoinen naaras on hieho.
Mulli on teuraspainoltaan 80 - 129 kg painoinen nuori nauta
Ruohovasikka on teuraspainoltaan korkeintaan 79 kg painoinen nuori nauta.
Häränlihalla tarkoitetaan vanhan nautaeläimen lihaa yleensä. Härkä on täysikasvuinen kuohittu urosnauta, mutta niitä ei Suomessa kasvateta.
Teuraspainoltaan yli 130 kg painoinen uros on nuori sonni. Sonnit teurastetaan useimmiten noin 1,5-vuotiaina.
Nauta on märehtiviin sorkkaeläimiin kuuluva nisäkäs.
-
Mitä ovat vakiolihalajitelmat?
Vakiolihalajitelmat on leikattu tietyistä ruhonosista ja vakioitu rasvan suhteen kolmeen eri luokkaan. Naudanlihalajitelmat sisältävät 8, 12 tai 40%. Vakiolihalajitelmat ovat luutonta nuoren naudan tai täysikasvuisen naudan, eri raavaan, lihaa. Vakiolihalajitelmia on kuutioina, suikaleina tai viipaleina.
-
Luettele eri ruhon osat ja kerro miten niiden käyttö eroaan ruoanvalmistuksessa?
-
Mitä ovat sous vide- menetelmällä valmistetut tuotteet ja miten niitä tulee käyttää?
Raaka ruoka pakataan lämmönkestäviin elintarvikekelpoisiin pusseihin ja ruoka kypsennetään matalassa sekä tarkasti kontrolloidussa lämpötilassa. Sous vide -menetelmällä voi valmistaa lihaa, kalaa, siipikarjaa yms.
1. Maustaminen
2. Pakataan pusseihin
3. Kypsennetään / lämmitetään vesihauteessa
4. Pastöroidun avaamattoman pussin voi jäähdyttää jäävedessä ja säilyttää pakastimessa/jääkaapissa
5. Otetaan pussista ja viimeistellään (monissa ruoissa pinta paistetaan)
-
Miten lihaa tulee leikata?
Veitsen terän suunta on oltava lihassyiden kulkusuunnan vastainen, jolloin lihassyy jää leikatussa pihvissä mahdollisimman lyhyeksi. Näin saadaan mureampi lopputulos kypsentämisen jälkeen.
-
Miksi ja mitä lihaa nuijitaan?
Naudan- ja possunlihaa voidaan nuijia. Nuijimisessa liha mureutuu entisestään.
-
Millainen sisälämpötila kypsennettäessä tulee olla esim. naudanpaistilla, porsaanlihalla, siipikarjanlihalla?
Naudanpaisti kannattaa ruskistaa pannulla ennen uuniin laittamista. Uuniin laitettaessa työnnä lihalämpömittarin piikki lihaan ja jatka kypsentämistä 120 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 57 astetta. Kypsän paistin sisälämpötila on 65 astetta.
Yhdysvalloissa uusien suositusten mukaan porsaanlihan sisälämpötilaksi riittää 63 celciusastetta. 63-65 astetta on myös se lämpötila, johon etenkin porsaanfileet kannattaa kypsentää. Sitkeämmät osat vaativat tosin matalissa lämmöissä huomattan pitkiä aikoja, jotta niistä tulee riittävän mureita nautittavaksi. Eviran sivuilla porsaanliha suositellaan kypsennettävän vähintään 70 asteeseen, vaikka varsinaista suosituslämpötilaa en löytänyt.
Broileri tulee kypsentää täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonella- ja kampylobakteerit kuolevat. Jos valmistat marinoitua broilerinlihaa, älä lisää lihaan kuumentamatonta marinadia enää kypsennyksen jälkeen. Broilerin sisälämpötilan on oltava +75°C
-
Miten ja miksi lihaa ruskistetaan?
Ruskistuksessa liha saa uusia värejä, makuja ja aromeja. Lihaa ruskistetaan kuumalla pannulla.
-
Miten lihaa tulee 1) keittää, 2) paistaa, 3) paistaa kokonaisena
1) Lihan keitinvesi kuuluu kiehua 100 asteessa ja lihan voi upottaa joko kylmään tai kiehuvaan veteen.
2) Pannulla paistaminen on yleisimpiä, ellei kaikkein yleisin tapa valmistaa liharuokaa. Paistamisessa on tärkeää sekä oikea tekniikka että oikein valitut välineet – mihin vaikuttaa tietysti se, millaista lihaa on tarkoitus valmistaa. Pannulla ei myöskään saa paistaa esimerkiksi liian monta pihviä kerrallaan, ettei pannu jäähdy.
3) Lihan paistaminen uunissa sopii sekä suurille että pienille lihapaloille. Paistoaika ja -lämpötila riippuvat ruhonosasta, lihan koosta ja muodosta. Halutun sisälämpötilan ja kypsyyden saavuttaminen onnistuu varmasti, kun paistamisen apuna käytetään lihalämpömittaria.
https://www.hk.fi/lihakoulu/lihan-valmistaminen-ja-sailytys/kasittelyohje/naudan-ulkofileen-leikkaaminen/
https://www.sousvide.fi/
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/elintarviketeollisuus/elintarvikkeiden-valmistus/lihatuotteet
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/esittely/toimipaikat/ruukki/Tietopankki/Naudanlihantuotanto/Nauta%201-2015_58-59.pdf
https://www.hk.fi/lihakoulu/lihan-valmistaminen-ja-sailytys/kasittelyohje/naudanpaistin-ruskistaminen-pannulla/
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/kasittely-ja-sailyttaminen/hygienia-kotikeittiossa/liha/
https://uteliaskokki.wordpress.com/2012/04/28/porsaanlihan-ei-tarvitse-olla-kypsaa-ja-kuivaa/
https://www.hk.fi/lihakoulu/lihan-valmistaminen-ja-sailytys/valmistustapa/paistaminen/?subcategory=